Sabah : apa tanggapan anda....?

Saturday, May 21, 2011




time memule ak sambung study kat Selangor ni,
ak agak kekok juga...
jumpe ngan kawan baru... dgn loghat yg berlainan...


ak pun x tau knp ramai yg pandang rendah kat sabah...?
hina sgt ke...? buruk sgt ke...? heran heran...


Member 1 : sabah byk hutan kan... ramai yg tinggal hutan... mesti boleh tgok org utan selalu...hehe
Ak : yup, x mcm kat sini, bgunan je, panas... kat Sabah fresh je...  
(x der otak! ingat seluruh sabah ke ade org utan...?)


comel tak....?

Member 2 : ko budak sabah, 
tapi pesal loghat ko ngan budak sabah tu x same...?
Ak : kat sabah ade 30 lebih etnik... so masing2 ade loghat yg berbeza...
(dorg igt kat sabah ni cam kat negeri dorg... satu loghat je...)


Member 3 : kesian kan bandar sabah... mesti x semaju bandar kat sini...
Ak : yup... x la semaju kat sini... erm... negeri ko ade berape bandaraya...?
Member 3 : 1...!  *jawab dgn penuh bangga....
ak : owh, Sabah baru je dapat 3 bandaraya.... kesian kan...


Member 4 : mcm mana ko balik sabah nanti...? naik sampan ke...? (bangang tak ssoalan...?)
Ak : x lah... berenang je la... x mampu nak naik sampan... 
erm... ak rase takut la nek flight... mcm nk jatuh je jantung time nak terbang tu... ko plak...?
Member 4 : owh, ak x pernh lagi nek flight... *dgn nada slow....


Member 5 : airport sabah mesti buruk kan... muat ke Boeing nak mendarat...?
Ak : ok je... stakat ni sabah bru ade 2 International Airport...


KKIA - buruk sgt ke...???


Member 6 : bahasa sabah same kan ngan indon...?
Ak : langsung tidak... gunekan la telinga tu elok2...
(Indon gune 'nggak', sabah plak gune 'ndak')


Member 7 : sabah ade university ke...?
Ak : ade la... uitm and UMS (university tercantik kat asia tenggara)


UMS

Ak : korg pernah pegi sabah ke...?
Member 1-7 : x pernah...


klo dah x pernah pegi or btul2 x tahu menahu hal sabah... jgn la sesuke hati je nak judge sabah tu cam mane... x elok la kan... cuz lain org lain reaksi... klo korg tertanye dgn org yg sgt sensitif... ak x tau la pe jadi... makan selipar kot... LoL


dah x tahu tu buat la cara x tahu... tanye ngan elok... 
bukan ngan sindiran atau ejekan... btul tak...? 
tapi skrg ni tanggapan tu dah semakin hilang...
terutama bab2 pembangunan...


hrp2 korg x la berpikiran kuno
cam member2 ak yg kat atas tu...
hahaha


* Don't judge a person by his/her STATE...^^


Santan by;

43 Ladas:

Instagram