Telor sape paling power...?

Tuesday, April 5, 2011


telor... telor... telor... ade byk jenis telur... 
ade besor... ade kecik... ade gak yg sedang2 saje...hehe
kali ni tetiba terlintas plak nak citer pasal telur... bukan telur itik, bukan telur penyu, bukan telur ikan, bukan juga telur puyuh... ni pasal telur yg betul2 power... hoho

haha... korg ni jgn la negetif sgt... ak nak citer pasal telur ayam la....^^ 
ntah nape, ak tetibe teringat pasal kisah2 ak time menjadi budak hostel mase high school dulu2... *(alamak, kantoi dah tua... hoho)

sudah menjadi kebiasaan bg kitorg, tiap pagi time bekfest, kitorg akan diberi sebiji telur masak sebagai side dish... disebabkan kesosanan yg melanda kitorg, maka wujud lah game maen laga telur... tengok telur sape paling power... 


sedg aku bekfest, tetibe...

ready nak berlaga...

yeah...


Ak menang...^^


dan biasanyer... sape2 yg kalah akan mendermakan telur mereka kepada sape2 yg menang... puaslah org tu mam telur... hahaha... best tak game kitorg...? ^^ ak gune perkataan mendermakan tu, biar sedap sikit nak dgr... cuz game ni bukan berunsurkan judi yer... saje2 jer...^^

ok lah... terlanjur citer pasal telor ni... ak nak share la yg telor ni ade 2 parts... kuning n putih... yg kuning contains 50% of water, 30% of fat and 20% of protein... kuning telor ni ade sifat emulsifier yg dapt mencampurkan minyak dan air dgn sebati... so, ia adalah bahan terpenting dalam menbuat mayonnaise...^^

yg part putih plak contains 90% of water and 10% of protein... merupakan agent foam yg sgt baik cuz tiada fat element di dalamnyer... ala... foam2 sauce yg korg tgok kat fine dining restron tu dorg buat gune putih telur la... hehe ... sng kan...^^


p/s : biasanye dlm game laga telur ni... telur ak yg paling power... hahaha


Santan by;


84 Ladas:

Instagram