Wanita : untuk sesuap Nasi...^^

Tuesday, March 8, 2011


Sempena hari wanita ni... ak nak ckp pasal wanita la... hehe... skrg ni wanita tidak kurg hebatnya berbanding lelaki... semakin hari sumbangan mereka kepada bngsa semakin banyak n semakin terlihat... x mcm dulu2 kal... wanita sinonim sgt dgn dapur... tapi skrg ni dh laen... mane2 je ade wanita... kilang, bank, parlimen, mana2 pun ade... ^^ sini ak nak la share cerita pasal sorg wanita cekal n tabah ni...



mule2 nak cerita pasal pendidikan die dulu... die ni darjah enam pun x habis... tapi reti n tahu la 3M... tau x 3M tu ape...? ayyoooo... mengira, menulis, membace la... kwang3...=P wanita ni mendirikan rumah tangga pada usia belasan tahun pada tahun 1982... 


kesempitan hidup telah membuatkan die dan suaminye bekerja di sebuah ladang koko dengan gaji x sampai seratus sebulan time tu... walaupon sikit tapi die still menabung... selang beberp tahun akhirnye die pun berkemampuan la membeli sebidang tanah... pade mase tu tanah tu harge ratus2 je... ye la kg kan... pas je die beli, trus pindah kat tanah tu n stop keje ladang... kat tanh tu la die mulakan hidup baru...

nk mulekan yg baru pasti kene ade modal yg kuat... tapi sebab modal yg sikit... terpakse la die dan suaminye mulakan sikit demi sikit... sampaikan makan minom pon tersangat terhad... jike berkemampuan adela bilis sebagai lauk... jike tak, berkicap je la... suka dukanye... pahit manisnye... die n suami je la yg tahu... 


turun bertanih awal morning... pulangnye petang sore... pentnye die tahan... die simpan... semuanye demi untuk anak2 dan mase depannye... die sanggup menjunjung baja 25kg dari kaki hingga la ke puncak bukit... sampai bengkak lehernya... x pe...  ade minyak makan campur bwang sebagai minyak urut... disapu n diurut perlahan2... sakit memg sakit... tapi die x pernah mengeluh...

memg sah la peribahasa kita...

berakit2 kehulu, berenang2 ketepian...
bersakit2 dahulu, bersenang2 kemudian...

skrg ni semua apa yg die buat, die usahakan... semua berhasil dan berjaya... klo dulu semua bende die buat berdua je ngan suami... but now die dah ade pekerja sendiri... skrg ni, dia hanya seorg suri rumah sepenuh mase... x perlu bersush payah lagi.... x perlu bersakit2 lagi... gembira dan senang hati... die juga menjadi ketua Wanitani kat kg nya... tau tak wanitani... sah2 korg x tau kan... ye la korg kan org bndar... =P waitani ni persatuan wanita yg bertani... persatuan ni adalah under kerajaan negeri... 


ak tersangat kagum dgn semangat dan ketabahannya... x salah rasanya klo ak jadikan die sebagai Idola kan... ^^ so bersempena hari wanita ni... ak tringin sangat2 mengucapkan selamat hari wanita terhadap wanita ni.... tapi hajat x kesampaian cuz die tgh bercuti kat Indonesia saat ni...

tapi x kesah... ak nak juga bg ucapan ni tuk dia ;
Selamat Hari Wanita...
Kaulah sumber inspirasiku...
Terima kasih untuk segalanya dan selamanya....
I Luv U MUM...^^




Santan by;

13 Ladas:

Instagram