Haramkah Valentine...??? ^^

Saturday, February 12, 2011




hri ni dah 12 feb... 
so means ade 2 hari je lagi tuk ke 14 feb... 
korg semua pasti tau kan 14 feb tu hari ape... ^^ 
Valentine's day...!!! 





the most popular day in da world... 
n hari yg sgt2 dinanti2kan oleh psgn kekasih... 
kononnya nak lafazakn n buktikan 
the value n the price of their love... hehe kan??? =P 


semua pasti dh beli tu... beli ni sedia tu... 
sedia ni... tempah tu... tempah ni... to celebrate this day.... btul x..??? 
ye la... hri ni kan setahun skali je... 
mesti celebrate yg KAW2 punye... ^^ 


tapi ramai gak yg main smbut je...
ikot org laen sambut... die pon nak sambut ... 
tapi x tau pun motif Valetine tu ape... n sejrah die cam mane... 
terutamanye tuk yg bragame islam... 
so kat sini DeaN nak kongsi la pasal Valentine ni... 
saje je nak kongsi, cuz tadi dgr khutbah jumaat pasal valentine... 
n the info is pretty interesting... 




Valentine ni sebenrnye adalah name Sorg Paderi Christian 
who lived in 3rd century... 
dia di masukkan ke dlm penjara atas kesalahan tertentu 
dan telah menyebarkan ajaran Christian kat dlm penjara tu... 


dia juga byk mmbntu banduan2 kat penjara tu tuk melepaskan diri... 
dan pd mse yg same, die tlah fall in love ngan sorg minah... 
minah tu daughter of the penjaga pnjara tu.... 
and then, before die dihukum bunuh, 
die sempat menulis surt yg menyatakan isi hatinye 
dan rasa cintanye terhdp minah tu... 


maka lahir la Valentine's day 
tuk memperingati kematian si Paderi St.Valentine... 
dan sbgai hari melafazkan rase syg tuk sang kekasih... 


sebab tu la Fatwa mengharamkan  sambutan ni 
tuk muslim di kluarkan... 
ni la info2 ape yg DeaN dpt pasal Valentine's Day ni... 
so terpulang la pade member2 muslim luar sane 
sama ade nak memperingati St.Valentine atau tidak... ^^ 




papepon.... 
sambutan valentine adalah tidak dilarang tuk yg non muslim... 
cuz Malaysia kan ade berbilang kaum n agame... 
yey... hiduP MALAYSIA.... (^,^)

Santan by;

4 Ladas:

Instagram