Aku; selalu ditinggalkan...

Wednesday, March 30, 2011 | 56 Ladas

sunyi, sepi, n macm org bodoh... tu la yg ak rase bile ak ditinggalkan... yer la... mane taknye... bile kite sendirian, x der sape2, makan sorg2... tgok tv sorg2... ketawa pon sorg2... x ke mcm org bodoh...=P ... ak yakin korg pun akan rase mcm tu klo korg ditinggalkan kan...? but, hrp2 korg x akan ditinggalkan... amin...

sebenarnye mcm ni citer die... ak stay ngan due org housemate, sorg tu kezen aku (Awie), yg sorg lagi member kezen ak (Faisal)... dorg ni doctor kat HTAR... mnkala ak ni still study lagi...hehe... so, ak ni slalu la ditinggalkan kat umah sorg2... haha... dorg busy la tu... maklum lah doctor...




member ak en.Ash ckp "padan muke, tu la akibtnye berhousematekan doctor"...wakakaka siut je die...^^ sepanjang hmpir setahun aku berhaousematekan dorg ni... hampir mcm ni la situasinye every week...


Isnin malam...


Rabu malam...


ujung2 ak sendiri lagi... ditinggalkan kesorgan... hahaha ... x leh blah punye ayat...^^ naseb baek la ade Cupido jadi peneman... huhu


ni la Cupido tu... org bg ok...^^ cute kan... har har har...=D


P/s : sygkan anak tgn2 kan, sygkan housemate tinggal2kan...^^




Santan by; 
Read More

Aku bukan pengalah... yey...^^

kali ni ak nak crita pasal SPM n STPM adeq aku plak... agak terlambat sikit nk citer pasal ni... huhu... maklum la, ke-busy-an melanda diri ak time result dorg kuar... kan maen lagi erk result budak2 STPM n SPM tahun ni...
malatop de ba boommmm sgt2... haha... papepon sekalung TAHNIAH buat dorg semua...^^

ok2... kite bebalik pade main point ak pd entry kali ni... tahun lepas, adeq laki ak (Miezan) amik STPM,  adeq pompuan ak (Sha)  yg bongsu plak amik SPM... ak agak neves juga la time tu walaupon bukan ak yg nak duduk peperiksaan tu... ye la kan, due2 skali nak amik peperiksaan besar... fuh...!!! so, untuk membakar semangat n mengaharapkan dorg buat yg terbest, ak pon buat la perjanjian ngan dorg... hihi




ala... korg jgn la gelak... KFC pon ok ape... =P, atleast ade la kan... tu je yg aku mampu... hahaha.... tau2 la kan, ak ni study lagi, lom keje... mane nak dpt bg yg besor2... KFC pon KFC la... dorg kemaen hepy lagi... n setuju... haha


then... bile result dah diumumkan... dorg x dpt nk inform ak on that day... cuz time tu dorg g becuti kat Indonesia... huhu terpakse la ak tggu hingga dorg balik sabah.... bile dah sampai, trus je dorg gtau... nak tau x ape jadi...???  dgn nada slow dorg katakan yg dorg x dpt kalahkan result ak... =P... yey... ak tetap pemenang... bukan pengalah,... tapi ak ttp hepy dg result dorg... power gak... haha tahniah adeq2 ku... =)




tapi.... ak telah jadi pengalah kepada adeq pompuan aku yg sorg lagi (Wied)... die amik SPM 2 tahun lepas... power siut result die... envy je ak time tu... wakakaka....


ak sgt2 berharp agar dorg ni dpt IPTA yg best2... n yg sesuai ngan minat dorg... ape2 pon, Along tumpang hepy n bangga ngan korg semua... ^^


p/s : dimana ade kemahuan, disitu ade jalan...




Santan by;
Read More

Riwayat Sebuah TandaTangan...

Sunday, March 27, 2011 | 36 Ladas

ak rasa kat lam dunia ni masing2 punye tandatangan kan... kecuali la golongan2 OKU... tapi dorg ni mesti la ade tandatangan yg khusus... am i right..??? setiap org mesti ade cerita pasal tandatangan dia... dari mule die tau ape tu tandatangan, hinggalah tandatangan ape yg dia gune sekrg... mesti sentiase brubah2 kan... haha... meh sini ak nak cite pasal kisah my tandatangan....^^


ceritanye bermula time ak drjah lime kot... x sure la juga... tapi rase2nye time tu ak darjah lagi... cik cikgu yg ajar Bahasa Melayu time tu, suh kitorg tulis surat, the suh letak tandatangan... ak pon yg mmg dah sedia bengong bertambah la bengong... ape tu tandatangan...??? adoi... cik cikgu, tolong jelaskan...

cik cikgu yg comel tu pon jelaskan la... "yg kite ni mesti ade tandatangan tuk menulis surat rasmi... and ape2 je urusan rasmi... selain tu ia juga sebagai tanda pengenalan or ID kite..." camtu la seingat ak cik cikgu tu trgkan... so, start hari tu la bermula la riwayat hidup tandatangan aku.... tanda tnagan aku yg first skali ak pon dah lupe cam ne... hihi



tapi yg pasti... ni la tandatangan aku yg masih dalam ingatan mengikut urutan.... tanda tangan aku ber-ubah2 mengikut peredaran zaman... time zaman seluar labuh kat bawah tu, tandatangan aku pon besar gak... haha



time stay kat hostel, jadi disiplin sikit... semua teratur je...LoL 



time zaman phone kecik2 n comel2 kuar, dia pon ikot gak tukar pesyen p kecik2, short n comel2... ^^



then, bile zaman iPhone n BB yg besor2 ni... tandatangan aku pon ikot besor n stylo gak... wakakaka.... n ni la tandatangan aku yg aku gune sampai hari ni... tapi untuk urusan yg tersgt rasmi je la.... klo yg x berape rasmi aku gune yg no.4... ringkas n padat.... stands for UDIN.... panggilan manje kt umah...^^

tu la riwayat hidup my signature... sentiase berubah mengikut peredaran zaman... klo korg macm mane plak...??? klo sudi, jom la share2 ngan kitorg pasal riwayat hidup tandatangan korg plak... tu pon klo korg sudi nak share la... ^^

P/s : start from now onward, saksikan la my signature di setiap penutup of my entry...^^



Santan by;
Read More

Bile org x reti melukis, MELUKIS...

Sunday, March 20, 2011 | 58 Ladas



setiap org yg dilahirkan, masing2 ade kelebihan dan kekurang... x kira la dri aspek ape... ade yg seni, ade yg kemahiran... btul tak...??? tapi, ak paling suke or paling kagum ngan org yg ade kelebihan dri aspek seni... terutama bab lukis2 ni... ak heran dowh... camne la dorg ni leh terer sgt lukis... pgang je pencil... zap zap zap... dah siap... cantik plak tu... envy bhai tgok... ak ni, nak lukis cacing pun x reti... hayyooo... cam mane la ye klo ak terpakse melukis...???  ^^


erm... seminggu yg lepas, kitorg satu klas dapat satu assgmnt last minute... dah tu, kene siapkan asgmnt tu last minute juga... parah2... nak tau tak assgmnt ape...???

Disebabkan ni adalah final year... kitorg diarahkan untuk mereka satu set menu berasaskan bahan2 tempatan... so, the main items kitorg kenela yg local... x leh nak gune western2... adoi... dah la ak x reti nak masak masakan malay ni... huhu... klo bab create set menu tu, ak leh trima lagi... boleh cari2 bhn rujukan kat libry... tapi, kitorg pon kene lukis lakaran masakan kitorg tu... alamak...!!! cam ner ni.... ak x reti lukis la wei.... 

nak x nak... terpakse juga ak buat... ye la... sape nak fail kan... dah la ni final assgmnt... marks pulak byk... kene juga siapkan... pikir punya pikir... lukis punye lukis *walaupon x reti ni.... ujung2 ni la my final products... sorry la chef... ak lukis buruk gile... huhu... tapi ni je la yg termampu... black n white je... cuz x mampu nak kaler maler... hahaha




Starter
Anchovies Soup


Main Course
Roasted Chicken with Potato & Pumpkin Gratin,
Mushroom Tart, Broccoli Puree, Capsicum Caramel and Cepe Sauce.


Dessert
Ginger Savarin with Lime Parfait
and Lime Syrup



haaa.... tu la set menu yg berjaya ak reka2 n cipta2... haha.. ak pun tak pasti la tahap kesedapannye cam ne... cuz ni blum dicuba try test lagi... korg jgn nak try masak bende ni kat rumah plak... klo korg nak juga, ak x jamin klo ade pape hal yg melanda diri korg... wakakaka... 

Alhamdulillah la cuz menu ni berjaya ak siapkan dan telah disubmit jumaat lepas... naseb la chef tu terima... klo x.... meraung aku nak buat balik... hehe... hrp2 dapat markah tinggi... walaupun lukisan x lawa... =P

Moral : Hendak seribu daya, xnak seribu dalih...^^

Santan by:
Read More

Inginkan Panduan, Dapat Sindiran...

Friday, March 18, 2011 | 30 Ladas

Alangkah sakitnye hati seseorg tu bile die dtg jumpe seseorg dgn motip nakkan panduan n pandangan dri org tu... tapi ujung2 die kene sindir plak... dgn sindiran menghina plak tu... ishk... ishk... ishk... pernh tak korg rase macam ape yg die rase..??? x pernah...??? erm... ak pernh dowh... =P



citenye mcm ni...


ade la satu hari tu... dah lame gak la kejadian ni... time tu ak dh dpt STPM n kazen plak dah dpt SPM... so, kitorg ni plan la nak jumpe en.X... die ni bekas warden hostel kitorg then dinaekkan pangkat ke kementerian pelajaran... kitorg bajet la nak dapatkan nasehat n paduan pasal nak sambung plajaran mengikut minat kitorg masing2... ye la, dah berpengalaman la katakan... lagi2 keje  kat kementerian plajaran... mestila die tahu menahu pasal tu kan... hehe exited benor kitorg...^^




dipendekkan cite yg mmg dah pendek ni... mula2 cite pasal kezen... die nk jadi doc, so en.X tu pon bg la cdgn nak buat ape n cam ne... wah... best ni nasehat die... x sbr nak sampai turn ak plak... haha... bile masuk turn ak, ak ckp la ak ni minat Hospitality... pastu trus je;


"english ko, ok tak....?" die tanye...
"x, cukup makan je" ak jawab
pastu, trus je die lafazkan pepatah yg lgsung ak x jangke pon pepatah tu kluar dr mulut die...


"Kalau kail panjg sejengkal, lautan dalam jgn diduga"


fuyyoooooo.... tebaek punye ayat die bg kat aku... caye la... bedessssssing dowh tlinge ni.... haha... bukan tu  je, die siap ckp yg ak xyah la nak susah2 nak sambung study... ko teruskan je la business ayah ko tu...  ishk... agak2 la kan... x kan nak hrp harta parents je... kite pon kene la ade usaha n keje sendiri... btul tak...??? dgr je die ckp camtu, ak trus rase x sedap nak duduk... ak try cari jalan nak berambus cepat.... =(




kate2 n sindiran yg x sepatutnye tu ak simpan je baek2... x kan hilang dowh dari hotak ak... n aku jadikan cabaran... finally ak dah 3 tahun dlm course hospitality ni... n sejak hari tu ak x prnh n x ingin pon nak jumpe en.x tu... argh... xx kesah la... yg penting next week my finall exam... Alhamdulillah, dh nak graduate... wish me luck geng...^^


Moral : erm...  kepada org2 yg seangkatan ngan en.X tu... sepatutnye bg la dorongan n nasihat yg positif... ni tak, sebaliknye plak... bt org down je... org minta panduan n pandangan tu pon sbab respect n anggap korg lg berpengalaman... tapi dh mcm ni jadinya... x ke hilg respect tu... klo x hilg pun, jadi kurg kot... hehe...  korg pikir la sendiri... haaaa... bagi korg2 yg seangkatan ngan ak tu... dun cepat give up... 


"nothing is impossible in da world..."
"everything is possible in da world..." 


Santan by;
Read More

Salah kha Lelaki Takut Tikus...???

Tuesday, March 15, 2011 | 70 Ladas

aku takut lipassss...!!!
aku takut cicak...!!!
aku takut Tikusss...!!!


semua tu mmg biase la kite dgr pompuan cakap kan... bile tgok je binatang2 tu, kompom dorg jerit ke, lari ke x pon melompat... jrg kite dgr laki takut ngan binatg2 ni... tapi still ade... hehe .. so persoalannye kat sini, slh ke bile laki takot dgn bintg2 ni terutama tikus...???


tau tak nape ak fokus kat tikus je...??? sebbnye ialah... ak takot dgn bintg yg menggelikan tu... yark...!!! serius dowh, klo ak tgok or terserempak je ngan tikus, satu bdn ak akan gigil dan ak akn kelam kabut cari bende yg tinggi tuk lari dri tikus... x kesah la meja ke, kerusi ke, org ke... =P... mule2 ak x la takut sgt pon, just geli2 cam tu je... tapi ade satu story yg buat ak bertmbah geli n takut... 


kisahnye mcm ni... time tu ak form 5... ak keje kat koperasi sekolah... one day, kitorg kmas2 la koop tu... ye la, x kan nak biar serabut kan... lg pon time tu tetiba ade mood nak bersih2kan koop... haha... then time nk movekan rak2 tmpat brg... ak trpandangla tikus pregnant tgh melarikan diri... haha... time tu ak selamba je la... bukan ade ape pon... yg pompuan semua siap jerit... hayyo...ak igtkan tikus tu dah lari jauh... tup tup ak trase mcm ade something je panjat suar aku... pastu ak rase kaki ak mcm panas je... ak jguk la kaki ak... korg teke ape jadi... cis...! geli je nk cite balik... naek bulu tengkuk...

bile ak tgok kat kaki ak... ak tgok kaki ak pnuh dgn drah... argh... ak pe lagi... dgn x de rase segan silunye teriak... satu hostel dgr... sial nyer tikos... dah la panjat suar aku... siap beranak lagi atas kaki ak... ni kompom beranak x cukup bulan cuz ketakutan... cepat2 ak g basuh... geli dowh... cis...!!!

sejak hari tu, ak tgok je tikus, kompom muke trus pucat... trauma bhai dgn kisah hitam tu... klo korg nak takut kan ak ngan cicak ke, lipas ke, katak ke... sorry bhai.... ak x layan... tapi klo tikus, ak mmg x tahan... huhu... klo ikutkan, nk je ak tikam2 semua tikus2 kt dunia ni... tapi ak x mampu... takut weh... =(


jadinye.... berdsrkan cite ni... x salah kan bile laki tkut tikus... cuz mgkin ade sejarah or kisah hitam disebalik fobia dorg tu... hehe *alasan je kan... LoL... tapi tikus kat bawh ni ak x takut la... hehe


Santan by;
Read More

Hot... Hot... Hot...

Sunday, March 13, 2011 | 12 Ladas

kisah ni terjadi 2 minggu lepas klo ak x silap... hari tu hari sabtu, n as usual ak ngan member ak akan ke gerai makcik tengganu kat seberang jalan sane tuk beli nasi kerabu die... sedap la maksik tu buat... dah la sedap, murah plak tu... sampai ak pun rase cam nak makan je kerabu die hari2... ak mmg dah jadi regular costumer la kat gerai mkcik tu... =P


ok ok... kat sini mmg ak nak cite pasal nasi kerabu makcik ni... hehe ... hari tu nasi kerabu dia aga terlebih pedas sikit dari biase... so, member ak pe lagi... merah la muke die... dah la x tahan pedas sgt... klakar la tgok dia asyik minom air je... katanye nk ilangkan pedas... tapi pdas tu x ilang2 juga... hahaak pon gitau la... bukan mcm tu la nak ilangkan pdas... tapi die ttp jg ngan pendirian die nak minom air byk2... tegelak je tgok... sampai kenyang ngan air pon pdas tu x hilang..

korg plak, klo korg rase pedas korg wat pe...??? mesti time tu korg rase bibir korg mcm bibir Angelina Jolie kan... LoL... biasanye kita akan jumpe org yg akan minom air ais or sejuk time kepedasan... btul tak...? haha...  kononnye nak hilgkan pdas tu ngan cepat... tapi lagu tu x btul dowh... meh sini ak trangkan nape ak ckp lagu tu x btul... 


mule2 kita anggap je yg rase pdas tu dtgnye dari molekul pedas... kite namakan molekul pedas tu as P... pastu, cube korg bygkan klo korg minum air sejuk or ais, ape akan jadi ngan P yg ade kat bibir korg...??? beku or cair...? kompom la beku bhai... bile beku dia akan mudah hilag ke...??? no no no... die akan still kat situ till die cair sikit demi sikit... dan time tu kite akan rase pdas balik, sampaila P tu hilg....

so satu cara penyelesaian die ialah... korg minum or cuci mulut tu ngan air suam... mmg la korg akan rase lagi pedas... tapi tu tuk sekejap je... dah kumur ngan air suam, pedas tu hilang la... oh ye.. kite balik pade P tadi... bile kite gune air suam, P kompom la akan cair kan... lagi senang la die hilang... cuz dia x lekat kat mulut n bibir kite... ye tidak...??? 

hahaha korg pikir la sendiri.... ak just bg pendapat je... n klo korg rase theory ak x leh pakai... korg buat dek je la... n ikot je la theory asal korg... yg penting korg hepy... yey....!!!

1st thing 1st, esok nak bli nasi kerabu makcik tu... yummy...^^ 


p/s  tuk member ak : klo ye pon nak hilangkan pedas... baek x yah minom air tu, kumur2 je sdh la... ni minom sapai kembong... hahaha ksian die, bepeloh bhai...^^

Santan by;
Read More

Yey... Ak jadi Head Chef...^^

Thursday, March 10, 2011 | 27 Ladas

Raja sehari... ape maksud raje sehari...? biasanye raja sehari ni adalah panggilan khusus untuk pasngan pengantin kan... yg tgah duk besanding... ye la jadi raja untuk sehari... =P... tapi entry ak kali ni x da kaitan pon pasal raja sehari... ak nak cite pasal ak jadi Head Chef sehari plak... hihi...

sudah jadi kemestian dalam course yg ak amik ni, setiap minggu sorg akan kene pilih tuk jadi head chef...  jadi ketua la katakan... sape2 yg kene pilih tu kene la create menu base on theme yg dorg dpt... adush... payah ni...huhu... minggu ni ak terpilih la plak.... klo la boleh tolak, ak mmg x nak... maleh la nk pikiaq2 bende ape nk buat... tapi terpakse buat juga... huhu... lgi2 ak yg kene Tom Aikens nye theme... siut je... dah la ak x tau menahu pasal mamat ni... naseb la chef ade pinjamkan buku as a reference... (*syg juga die kt aku.... hahaha )... jadinye... ak create la set menu base on mamat ni nye menu style... pastu kene promo lak kat fb... ajak sape2 nak lunch fine dining dlm restaurant kitorg...^^



pagi2 lagi konco2 ak dah sampai.... siap tggu kat old town dlm kolej... risau gak hari ni... takot ade poblem ke ape ke... ye la byg kan klo ade bende x jadi... malu bhai... lunch kene cancel... dah la guests dah buat resevation... hehe... tapi akhirnye ak ngan konco2 did it well... yey...!!! thanks to them.... ni la yg berjaya kitorg hasilkan....


  • yg kat kiri tu starter- Marinated salmon,tuna and butterfish tian with asparagus, anchovies lotion and saffron paint.
  • yg kat kanan tu main course - Roasted chicken with pumpkin and potato gratin, broccoli puree, capsicum caramel, mushroom tart and cepe sauce.
korg caye tak yg restaurant kitorg full house... ade guest dari luar and ade yg member2 kpd konco2 ku... hihi
erm... sebnrnye tringin la juga nak ajak member ak dtg fine dining kat restron kitorg... tapi ak tau dorg buzy... x mungkin akan dtg bhai... haha... envy dowh tgok bile time dorg jadi head chef, dorg akan bwa fmly or member2 dorg... pastu kuar g restron layan fmly or member dorg... best sgt... tp ak mmg x dpt la bhai... fmly kat sbh... member2 bz... kesian tak... ala... korg kesian la... bukan slalu pon skali ni je... hihi

walaupn ak dpt pluang jadi head chef sehari je... tp ak epy dowh... epy sgt... skurg2nya ak dpt pngalamn n dpt tau jg ssh pyh jadi head chef ni... hihi... naseb baek ak x tolak, klo x, x merasa la ak... har har har...^^





Santan by;
Read More

Gay, Lesbian, Straight : 2 x 5

2 x 5... ape tu...? korg tau ke maksud die...??? mase skolah dulu2 cikgu slalu je cakap ko ngan die same je 2 x 5... tapi 2 x 5 tu ape...? ak pon x tau sebenrnye nape dorg gune 2 x 5... tapi yg pasti maksud die same la... so slalu la juga practickan dlm bahase seharian... so korg pandai2 la tangkap maksud title kat atas tu... 

ye la mmg same pon... tiga2 insan biase ciptaan tuhan, ade hati, ade perasaan n tidak maksum... cume keinginan dan naluri je yg beza... btul tak...??? kenape korg x setuju ke ngan title tu...? x pe2 t ak cite sebb ape ak ckp cam tu... tapi ni pandangan ak je la... pas bace nanti dr korg je la nak pikir ape... masing2 ade pandgn n pendapat... nak ak cite tak...?

ok2... dah korg klik cecite2 tu... ak cite la ye... mcm ni... bg ak la kan semua same je la... x kesah la die ni ke... die tu mcm tu ke... tapi basicnyer same je... dari mani jumpe ovum jadilah benih... pas 9 bulan jadi baby... hehe tapi mmg btul la same je... cume yg due tu punye naluri yg ubnormal... tu je... yg pompuan tu minat pompuan... yg laki tu minat laki... mmg la slh dri agama kan... tapi tu hal dorg ngan tuhan la... klo korg care boleh la tegur ke atau nasihat... dari korg pandang semacam n membenci... same je, x jadi ape pon... 


ok dah habis cite pasal dorg... ni nak cite plak knp ak cakap same je... skrg ni senang n selalu je jumpe couple yg bercumbu2 n kissing2... x kesah la gay couple ke, lesbian couple ke, straight couple ke... same je... semua buat open je... lgsung tak hormat pandangan masyarakat... walaupon x semua mcm tu... tapi yg ni ditujukan yg mcm tu la... kene ingat wei, kita ni hidup serumpun, hidup bermasyarakat, bukan hidup sorg2 or hidup berdua je... masyarakat sekeliling kan masih memerhati... bygkan klo dorg nyampah ke, meluat ke ngan  keberanian korg pastu kata "bodoh" x pun kata2 yg x elok... kata2 tu satu doa... bygkan berape ramai mendoakan korg... termakbul tu.... korg tgok juga la yg berani bt bende2 mcm ni x ramai yg berjaye dlm hidup... ade yg kaki lepak ade yg kaki ntah kaki ape lg... keje x menentu... haaa... tu penangan doa masyarakat tu... hehe 

baru2 ni kat paper metro x salah... ak terbace time santai2 kat living sambil tengok Ugly Betty final season... ade plak kes keruntuhan rumahtangga sebab cinta songsang... adoi... kisahnye mcm ni... mule2 sisuami tu cakap kat isterinya yg die kawen laen... isteri terpakse la trima cuz cintakan laki die lagi... tup tup tup isteri die dpt tau yg die bkan kawen ngan pompuan tapi ade scandal laen ngan laki... adoi2 dunia... tapi ni bukan jadi kat golongan gay je... lesbian pon ade... prnh gak terdengar yg minah tu tinggalkan laki die ikot pompuan laen... ishk... ishk... ishk... klo nak cite pasal yg straight plak... baek x yah la... beribu2 kes curg mencurg ni... ye tak...??? dah biase sgt dgr... contohnye yg ni : klik la sini...^^


haa.... 2 x 5 kan... same je... so better jgn la korg nak duk ngompat ke, caci ke, n ape2 pa yg seangkatan dgnnye... cuz semua same je... semua ade perasaan n nafsu... semua boleh buat silap... baek korg lebihkan tumpuan tuk memerhati org2 terdekat korg... mane la tau kot2 ade antara mereka tersenarai dalam kes di atas.... adoi.... touch wood... touch wood... parah tu bhai... hehe

P/s : x kesah la korg tu jenis mane... yg penting jage diri, t masyarakat benci... LoL

Santan by:
Read More

Wanita : untuk sesuap Nasi...^^

Tuesday, March 8, 2011 | 13 Ladas

Sempena hari wanita ni... ak nak ckp pasal wanita la... hehe... skrg ni wanita tidak kurg hebatnya berbanding lelaki... semakin hari sumbangan mereka kepada bngsa semakin banyak n semakin terlihat... x mcm dulu2 kal... wanita sinonim sgt dgn dapur... tapi skrg ni dh laen... mane2 je ade wanita... kilang, bank, parlimen, mana2 pun ade... ^^ sini ak nak la share cerita pasal sorg wanita cekal n tabah ni...



mule2 nak cerita pasal pendidikan die dulu... die ni darjah enam pun x habis... tapi reti n tahu la 3M... tau x 3M tu ape...? ayyoooo... mengira, menulis, membace la... kwang3...=P wanita ni mendirikan rumah tangga pada usia belasan tahun pada tahun 1982... 


kesempitan hidup telah membuatkan die dan suaminye bekerja di sebuah ladang koko dengan gaji x sampai seratus sebulan time tu... walaupon sikit tapi die still menabung... selang beberp tahun akhirnye die pun berkemampuan la membeli sebidang tanah... pade mase tu tanah tu harge ratus2 je... ye la kg kan... pas je die beli, trus pindah kat tanah tu n stop keje ladang... kat tanh tu la die mulakan hidup baru...

nk mulekan yg baru pasti kene ade modal yg kuat... tapi sebab modal yg sikit... terpakse la die dan suaminye mulakan sikit demi sikit... sampaikan makan minom pon tersangat terhad... jike berkemampuan adela bilis sebagai lauk... jike tak, berkicap je la... suka dukanye... pahit manisnye... die n suami je la yg tahu... 


turun bertanih awal morning... pulangnye petang sore... pentnye die tahan... die simpan... semuanye demi untuk anak2 dan mase depannye... die sanggup menjunjung baja 25kg dari kaki hingga la ke puncak bukit... sampai bengkak lehernya... x pe...  ade minyak makan campur bwang sebagai minyak urut... disapu n diurut perlahan2... sakit memg sakit... tapi die x pernah mengeluh...

memg sah la peribahasa kita...

berakit2 kehulu, berenang2 ketepian...
bersakit2 dahulu, bersenang2 kemudian...

skrg ni semua apa yg die buat, die usahakan... semua berhasil dan berjaya... klo dulu semua bende die buat berdua je ngan suami... but now die dah ade pekerja sendiri... skrg ni, dia hanya seorg suri rumah sepenuh mase... x perlu bersush payah lagi.... x perlu bersakit2 lagi... gembira dan senang hati... die juga menjadi ketua Wanitani kat kg nya... tau tak wanitani... sah2 korg x tau kan... ye la korg kan org bndar... =P waitani ni persatuan wanita yg bertani... persatuan ni adalah under kerajaan negeri... 


ak tersangat kagum dgn semangat dan ketabahannya... x salah rasanya klo ak jadikan die sebagai Idola kan... ^^ so bersempena hari wanita ni... ak tringin sangat2 mengucapkan selamat hari wanita terhadap wanita ni.... tapi hajat x kesampaian cuz die tgh bercuti kat Indonesia saat ni...

tapi x kesah... ak nak juga bg ucapan ni tuk dia ;
Selamat Hari Wanita...
Kaulah sumber inspirasiku...
Terima kasih untuk segalanya dan selamanya....
I Luv U MUM...^^




Santan by;
Read More

Bulu : Cabut atau Cukur

Monday, March 7, 2011 | 19 Ladas

klo sebut je pasal bulu2 ni... kebykan yg byk sangkut paut dgnnya ialah lelaki... ye la... knp tidak... lelaki kan mmg tersgt fames ngan bulu2 ni... bdn berbulu la... tgn berbulu... kaki berbulu... janggut n misai... walaupon x semua lelaki yg mempunyai bulu lebat... tapi kaitan bulu ngan lelaki mmg sgt2 kuat. klo ngan pompuan plak agak kurg... paling2 pon yg biase kite dgr pasal bulu kaki mereka.... klo lelaki gigih menghilangkan janggut or misai... pompuan plak sgt gigih dalam membuang bulu kaki mereka....^^



ade 2 cara yg sangt common digunakan dalam membuang bulu ni... x kira la laki ke pompuan.... satu ialah cukur and satu lagi cabut.... tapi most of them gune kaedah cukur je... ye la senang n cepat kan... x pyh nak tunggu lame2.... just amik je pisau cukur tu zappp.... habis citer... hahaha dah nampak ensem bg yg laki... yg pompuan plak trus licin kaki tu.... =P 


jrg yg gune kaedah cabut... bukan ape, DD ade la la juga tanye member2 ni... asal korg x cabut, dorgg kate cabut saket... n makan mase yg lame... lagi2 daerah misai... klo cabut sampai menitis air mata bhai dek menahan sakit... hohoho... tapi ade satu je bulu yg mmg kite pasti akan gune kaedah cabut ni... nak tau bulu ape...? bulu idung la... hahaha ke korg cukur...? LoL




erm... sebenarnye cukur bulu ni byk bg kesan yg x elok.... tapi x la membahayakan... satu dr kesan tu ialah korg akan rase pedih pas cukur, pastu kulit yg kene cukur tu akan mudah dpt jangkitan kuman...  ye la .. ni sebab kulit yg kene cukur tu akan terkopek dan terhakis sedikit....n satu lagi kulit akan jadi kasar dan bulu yg telah ducukur tu akan tumbuh lagi lebat ... tapi skrg ni byk produk2 kat kedai jual bende2 yg dapat mengatasi masalah tu... contohnye lubricant tuk melancarkan proses pencukuran, moisturizer tuk lepas cukur, n penghapus kuman...


tapi bg DD, dd lagi suke cabut... cabut ni satu bulu tu akan lambat tumbuh, pastu bulu yg tumbuh tu akan jadi lebih halus, satu lagi x merosakkan kulit pon... hehe biasanye DD akan menghabiskan masa dalam sejam untuk cabut bulu janggut n misai DD... sakit tu mmg la sakit tapi berbaloi2... mule2 je sakit... lame2 dah biase , mcm x de je... biasenye DD akan cabut seminggu 2 or 3 kali... depends on kelebatannye la... hehe... klo cukur DD akan rase x sedap hati cuz pedih n rase mcm x bersih... klo cabut rase puas n bersih je... pade member2 yg 1st time tgok DD cabut, smua akan tanye.... x saket ke wei....???




tapi korg jgn x tau plak... skrg ni dunia dh makin canggih manggih... dah ade care laen nk hilangkan bulu... skrg gune laser plak... fuyyooooo....!!! bulu hilang... lambat tumbuh plak tu... caye la... tapi mahal la bhai... dh gune mesin canggih... x kan nak bayar singgit kot... btul tak... dgr2 dlm ratus juga... DD x mampu dowh... x mampu... DD lagi rela duduk sejam cabut.... kwang...kwang...kwang...^^


korg plak mcm mane...? cabut ke...? ada berani...? hehe




Read More

Hantu Lebuhraye...

Saturday, March 5, 2011 | 6 Ladas



korg sakit hati tak, klo tgh2 korg asyik drive sambil layan lagu2 dangdut...
tetibe keta kat sebelah korg memotong masuk ke depan korg
tanpa bagi signal aka lampu isyarat...???
ishk... ishk... ishk... 
kurg asam btul kan... sial je... =(





mcm tu la yg sering DD rase...
tgh layan drive lg2 time dah terlambat ke kelas,
tetiba ade kes cam ni... cis... hangin bhai... saket hati...
klo dia bg signal ok la juga kan
at least kite tau die nak motong... ini tak
buat macm jalan tu die sorg je yg bayar rodtax...
tau la DD slalu byr lewat, tapi kuang ajar la cam tu...
DD mmg trus gelar dorg ni hantu lebuh raya...
silap2 boleh buat kite brpusara d lebuhraya...
aik... mcm lagu Rahmat - Ekamatra je... hehehe




kebiasaannya yg buat keje2 hantu ni pemandu teksi...
DD pon x tau la ade hantu yg kejar ke ape...
ke dorg ni dh x tahan nak beol or kencing.... hayyooo....
tau nak cepat je... keselamatan org lain x pikir plak...
tau la keta tu bukan korg punye, suke2 je nak laju2...
lagi2 klo driver die tu I**** ( rasanye korg tau kot... huhu )
sumpah kurg ajar... DD x kate pon semua mcm tu
tapi mostly mmg mcm tu la... =P


so berdasarkan pengalam DD ni,
tiap kali drive then tetiba ade teksi kat sebelah
DD akan lebih berhati2... cuz mane la tau kan tetiba
dorg ni kene rasuk hantu lebuhraye....




cite pasal hantu lebuh raye ni DD nak share la satu cite...
tapi ni bukan pasal hantu lebuhraye...
ni pasal sorg auntie cine yg x reti nak bertimbang rase...


hari tu DD n kazen dri Sunway n otw balik umah,
time tu tgh jam, kitorg pon bagi la signal nak ke kanan
cuz kitorg kat lorong kiri, lorong ke umah blah kanan....
kitorg dah berae agak depan dari kete auntie tu
tapi auntie tu x nak juga bagi jaln... sikit je lagi bergeser...
so kitorg pon mengalah la, ye la dh auntie tu x bagi...
time auntie tu lalu tepi kitorg, die pandang kitorg sambil geleng2 kepale...
macm la kitorg buat salah besar... dah bg signal kot.....
kitorg gelak bagai nak kencing tgok telatah auntie tu...




sejak dri hari tu, kitorg namekan jln tu jalan Auntie geleng2 kepale...


DD : eh, ko dah balik ke...?


kazen : ha ah...


DD : x jam...?


Kazen : x juga...


DD : ko lalu mane...?


Kazen : jln auntie geleng2 kepale... hahaha


p/s : brhati2 d jalanraya, jgn jadi hantu lebuhraya




santan by;
Read More

GiveAway 3 Sponsor...



semlm member DD si bunyi kotak kosong inform DD
yg dia ade tag DD dlm entry dia, igtkan entry ape...
upanye entry pasal contest tuk blogger... 
mati2 DD ingtkan entry panas ke ape... LoL
dia siap warwarkan lg DD tuk join contest ni...
tapi DD x reti la... huhu



so, ni DD nak share la ngan korg pasal contest tu...
DD bace pon mcm best je...
kut2 ade antara korg yg minat nak masuk kan...


title of that contest is "giveaway 3 sponsor"
dgr je title ofcuz la disponsor by 3 org juga kan.... hahaha


syarat2 nk join pon simple n senang je...
  • mule2 korg kene la jadi follower kpd ketiga2 sponsor tu
  • korg kene buat ape2 je entry pasal contest ni, jgn lupe letak "givevaway 3 sponsor" as a title entry korg ( xde unsur kartun )
  • pastu korg letakkan banner kat atas tu dlm entry korg then linkkan ke eqbalzack.com
  • dlm entry tu korg kene tag sorg member blogger ( pastikan dorg tau pasal tag ni )
  • korg kene tinggalkan link blog korg kat dlm entry eqbalzack.com
  • pemenang dipilih bukan berdasarkan random.org
  • start 3 mar 2011 till 11 mar 2011 ( kul 23:59  )

hadiah2 die pon cam best je...
korg try la mane tau leh dapt... berbaloi2... ^^
  1. st  akan dapat acrylic painting 13" x 18" dan frame beserta wang tunai rm33 
  2. nd plak akan dapat homemade chocolates dengan box dia sekali beserta wang tunai rm23 
  3. rd akan mendapat homemade chocolates dengan box bersama dengan wang tunai rm13


best kan hadiah2nya... 
ala... hadiah2 ni x penting la sebenarnye... yg penting adalah penyertaan korg...
sbnrnye ade byk juga kelebihan klau korg try join contest ni...
korg boleh perkenalkan blog korg ngan lebih ramai blogger melaui link
yg korg berikan...
n kalau menang, blog korg kompom jadi pemes... hehe
btul tak...??? jom try test...^^


santan by;  
Read More

Reunion - Pengubat rindu...

Friday, March 4, 2011 | 8 Ladas

1st Reunion, 14 February 2010...
eh ni kan Valentine's day...??? hahaha...
yup... mmg pon...
hari ni la juga kitorg buat reunion untuk member2
seasrama kitorg time high school dulu... 
ye la dah bosan x tau nak buat pe... 
cuz kitorg kan x celebrate valentine... 
so plan pun terlaksana la ke Genting hari tu...





seriously DD btul2 x sngke dpt jumpe n gathering dgn member2 hostelmate ni... rindu baget siut... 
bukan rindu ape, rindu sorg teman bergelar hostelmate... 
ye la dlm hostel ni kita akan tgok pelbagai karenah n telatah... 
dan semua saling kenal-mengenali satu sama lain... 
x kira la dari form 1 - form 6... 
lagi2 klo kita jadi pengawas hostel yg tegas.... 
kompom pemes satu hostel... =P 
tu yg DD rindu dgn hostel life n dorg2 semua ni...





mula2 jumpe semua saling cover... maklum la dah lame x jumpe kan... 
bile dah lame2, di situla perangai hostel2 kembali... lgsung x berubah.... 
hapening gile...^^
antara yg pegi tu kak Chiq, Iche', Maz, Danny, Aqem, Abu, Mat, dan Ikin... 
agak ramai juga la cuz masing2 bawa pengiring...^^ 
mule2 plan mmg ramai nak dtg, last2 x jadi dtg.... g dating la tu... hoho


2nd Reunion, 3 Oct 2010...
dorg ni tetiba plak nk dtg menyergah umah DD...
time tu kan time raye... so dorg ni plan nak beraye la... hehe
dh la time tu DD practical kat Shangri-La...
adoi... parah2...
tapi dorg punye pasal x kesah la... best ape... =P
naseb la dorg ni jenis x cerewet...
makan je bende2 yg DD sempat masak...







p/s: curi pic dri Eykin... sorry...=P


btw epy sgt dpt gathering ngan member2 lame...
x sabar rasanye tunggu tuk gathering yg seterusnye...
thanks guys sudi bertandang ke umah DD...^^




Santan-ed by;
Read More

Air Mata Seorang Ayah...

Wednesday, March 2, 2011 | 8 Ladas

* perahan semula dari Notes DD kat FB...




Tarikh : Hari Ayah 2008...
Masa : lepas solat maghrib
Lokasi : Kg.Paris, Sabah



mase tu DD baru masuk 1st term kat Taylors College...
DD call la ayah ccuz nak wish la epy fathers day...


DD : assalamualaikum pa...


Ayh : waalaikum salam..., apa khabar ko di sana...???


DD : sehat juga... kita...?


Ayh : Alhamdulillah sehat semua di sini... study ko mcm mana... ok juga...?


DD : so far ok juga la... erm... pa, along mo ucap slmt hari bapa ni... hri ni kan hari bapa. maaf la tahun ni ndak da hadiah dri along, along kan study d KL. semoga pa terus sukses dan tabah dgn dugaan. Along pun mo ucap terima kasih byk2 pasal pa sanggup biaya pembelajaran along di sini. thankssss a lot....


Ayh : ..... (* diam je... )




tut... tut... tutt... ( terputus talian )....
Heran, asal ayah diam je... x ckp ape pon...
selang seminit phone DD bunyi.... (calling from my mum )


DD : assalamualaikum mum... 


Mum : waalaikumsalam...  apa yg ko ckp dgn papa ko td..? sampai dia sedih...


DD : ndak da la... along just ucap slmt hari bapa dan ucap terima kasih jak...


Mum : ni la 1st time mama tgok papa menangis teramat sedih.... 


mama pun trus nangis... 
DD apelagi menitis la sedikit walaupun susah payah menahan... ^^ 
seminggu lepas tu ayah call plak...
then die kata...


" hadiah terbesar untuk  seseorang ayh dan ibu adalah ucapan TERIMA KASIH dari anak-anaknye"




thanks tak terhingga pa n mum....
luv u 4eva... ^^


so kepada korg2 semua, byk2la berterima kasih pade parents...
cuz ucapan itu dapat melambangkan yang kita ni sgt menghargai apa jua pemberian mereka...




santan by;
Read More
Instagram